Jakt och miljö hör faktiskt ihop eller om man hellre vill kalla det för viltvård. Att man jagar vissa djurarter, är för att värna om skog och mark. Vilket i sin tur gör att miljön blir bättre för både människor och djur.

Därför anordnas det vissa jakter, men också att jägare får lov att skjuta vilt. Detta gör att djurstammarna hålls i bruk, samtidigt som köttet blir mat till människor, även övriga produkter från djuren tas hand om och görs hantverk av.

Det är vissa tider på året som man som jägare får jaga dessa vilda djur. Den vanligaste jakten som de flesta hör talas om är förmodligen älgjakten, som kör ingång under tiden, 4-25/9 och 9/10-31/1. Då får älgar jagas på licensområdena eller älgskötselområden som Länsstyrelsen har godkänt. Älgkalvar får även jagas på oregistrerad mark.

Annars är småviltjakt också vanligt förekommande. Då är det framför allt fjäll- och dalripa, tjäder och orre, men också hare och annat småvilt som jagas. Den jakten blir tillåten från och med den 25 augusti och framåt, resten av året.

Andra jakter som också förekommer är på: björn 21/8-15/10, lodjur 1/3-15/4 och kronhjort 16/8-31/1, dessa jakter ser till att djurstammen inte blir alltför stor. Skulle djurstammarna bli för stora så drabbas dels miljön, dels ökar risken att maten inte räcker till.

När det gäller att jaga, är det ett måste att man har en jaktlicens och licens för sitt vapen. En fördel är att man har de rätta kläderna, som man kan hitta i speciella affärer eller butiker på nätet för jaktkläder för herr och dam som finns i alla prisklasser. Dessa används dels för att smälta in i miljön ute i naturen, dels för att de är praktiska och gjorda för jakt.

Jakten får man se som ett måste för att bevara miljön och naturen, så som skog och mark!